Ön bjuder även på vacker landsbygden med små byar och fält och spännande badvikar med kristallklart vatten. Det finns helt enkelt ett Ibiza för varje smak.

Ibiza är ett härligt resmål för både små och lite större barn: flygresan är inte så lång, stränderna är många och intressanta, och det finns mycket att se och göra. Bäst är det att bo i Figueral, där det är lugnt och stilla och stranden är långgrund. Vings All Inclusive-hotell Invisa Figueral Beach Resort har perfekt strandläge och här finns även de populära maskotarna Lollo & Bernie.

Figueral är en skön liten avkrok på Ibizas nordöstra kust. Vid slutet av den lilla väg som leder hit mellan fält och skogsdungar väntar några butiker med badleksaker, ett hotell. Här händer inte så mycket efter tiotiden på kvällen, men desto mer på dagen. En rymlig strand och lugn och ro är några av anledningarna till att det guppar lika många barn som vuxna i vattnet utanför stranden. Det är klart att det är hit man ska ta barnen om man ska till Ibiza. Här finns ingen trafik och inget stökigt nattliv, men en fin och långgrund strand och en hel del att både se och göra, även om man inte längre går på dagis.

San Antonio är en klassiker, med Café del Mar och klubbar som Es Paradis och Eden. Vill man festa mer exklusivt är det Playa d’en Bossa som gäller. Här har både klubbar och hotell lagt sig på en högre nivå, med namn som Ushuaïa och Space.

San Antonio har länge varit en festmagnet för hela Europa, och är det fortfarande. Lite av hemligheten ligger i bredden, med klubbar, barer och diskotek för alla smaker. Alla kan känna sig hemma, och gör det också.

I Playa d’en Bossa ligger ribban högre, med några av klubbvärldens största namn och några av hotellvärldens mest spektakulära kreationer, som Ushuaia, Bora Bora och så småningom Hard Rock Hotel Ibiza, bland mycket annat. Får man svårt att välja är det inga problem. Discobussen kör mellan de största klubbarna från midnatt fram till gryningen, för att ingen ska missa vare sig skumpartyt på Amnesia eller soluppgången på Playa d’en Bossa.

Ibiza stad är en av Medelhavets mest attraktiva städer. Här finns allt: trendheta klubbar som Destino, eleganta butiker i La Marina, hisnande utsikt från middagsbordet på någon restaurang uppe på borgklippan och boende i sjunde himlen på Destino Pacha Resort. Snyggt, stilsäkert och äkta. Ibiza i tre ord. Vill du bo elegant finns en hel del att välja på: Destino Pacha Resort ligger strax utanför Ibiza stad, en designerdröm i vitt och naturmaterial, med en av öns största vinkällare. Lite längre söderut väntar Ushuaïa och Hard Rock Hotel i Playa d’en Bossa, med lite högre tempo men utan att offra en millimeter av stilen.

Souvenirerna hittar du i La Marina och gatorna runtomkring, eller på hippiemarknaden i Es Canar varje onsdag, om du vill ha något riktigt unikt.

Strax söder om Ibiza ligger ön Formentera, en timjedoftande oas där tiden verkar gå lite långsammare. Formentera är en ö för finsmakare. Hit kommer man inte för att skämma bort sig på lyxiga hotell, inte heller för att dansa hela natten. Man kommer hit för att hinna ikapp sig själv, ta det lugnt och ta dagen som den kommer. Semesterminnen från Formentera rör sig kring cykelturer längs med skuggiga landsvägar, en picknickkorg och en avskild strand eller en ljummen kväll som aldrig tar slut. Bäst är kanske att kombinera en vecka på Ibiza med en vecka på Formentera, så får man det bästa av bägge världar.

Eleganta boutiquer i Ibiza stad eller unikt hantverk på hippiemarknaden i Es Canar? På Ibiza finns det mesta, från utmanande club wear i Playa d’en Bossa till en flaska eller två av öns eget vin på någon bodega. Hippiemarknaden i Es Canar är en institution med många år på nacken. Mycket här är unikt, det mesta är producerat på ön, och allt är inte hampa och batik. Man frestas att byta ut ordet hippie mot designer, för det mesta av det som säljs är både snyggt och elegant, till rätt blygsamma priser. Och det finns mycket att välja på, i flera hundra stånd säljs smycken, kläder, hattar, väskor, hantverk av olika slag och en hel del annat.

Källa: Ving