Om Balearerna / Baleariska Öarna

Om Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera

Fakta om Balearerna

Information och fakta om ögruppen Balearerna som historia, ekonomi, befolkning, natur, folkmängd, ekonomi, språk, turism etc för barn, vuxna och hela familjen. Balearerna eller Islas Baleares på spanska består av öarna Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera och Cabrera. Öarna ligger mellan 80-300 km öster om Spanien och är en del av de andalusiska bergen som går från Gibraltar och över Sierra Nevada. Balearerna är den näst mest besökta regionen i Spanien efter Katalonien. Fakta och bra att veta om Balearerna.

Information om Balearerna

Balearerna är en spansk ögrupp och autonom region som ligger i västra Medelhavet. Regionen består av en provins som har samma namn. Huvudort för provinsen och region en är Palma de Mallorca. Ögruppen består av huvudöarna Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera och Cabrera samt ett antal mindre klippöar. Officiella språk är katalanska och spanska. Total area är 4 992km². Antalet invånare är ca 1 miljon och befolkningsdensiteten är 183,69/km². Ögruppen är en fortsättningen på de andalusiska bergen som går från Gibraltar över Sierra Nevada. Mellan öarna och Spanien är havsdjuper ca 1 500 meter. Balearerna består av mer än 100 klippöar. De största öarna är Mallorca med Cabrera och Dragonera, Menorca, Ibiza och Formentera. Klimatet på öarna är mycket milt och torrt. Terrängen är varierande och har kullar, högplatåer och lågland. Alla öar är höglänta förutom Menorca. Öarna Mallorca och Ibiza är mer kuperade och har stora skogsområden. Öarna Ibiza och Formentera var under medeltiden en egen ögrupp med namnet Pityuserna.

Turism på Balearerna

Fler än 9,8 miljoner turister besöker öarna varje år och Balearerna är den näst mest besökta regionen i Spanien.

Balearernas historia

De första människorna kom troligtvis till öarna för cirka 11000 år sen. Ca 2000 f.Kr. steg handeln och kontakterna med Spanien och olika typer av bronsföremål importerades. Kulturen som uppstod på öarna kallades balearkulturen eller talayotkulturen. Romarna erövrade öarna 121 f. Kr. och på 400-talet kom vandalkungen Geiserik och tog över och använde öarna som bas för sjöröveri. Romarna under ledning av Kejsar Justinianus återtog öarna och de var under bysantinskt styre till år 798 då de erövrades av morerna. Öarna utgjorde ett eget muslimsk rike under åren 1075-1115 och 1131-1202. Aragonien erövrades öarna år 1229 men de tillhörde mellan åren 1276-1343 kungariket Mallorca. Det ingick senare i Spanien men tillföll Storbritannien i freden i Utrecht 1713. Vid Freden i Paris 1783 tillföll de åter Spanien.

Språk som talas på Balearerna

Officiella språk är spanska och katalanska. Dialekterna av katalanskan som talas på öarna är mallorkinska (mallorquí), menorkinska (menorquí) och eivissenska (eivissenc).

Balearernas flagga

Balearernas flagga

Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin (NE), The World Factbook – CIA